Hovböld - när hästen plötsligt hältar

Om bakterier lyckats tränga sig in i hovens läderhud och blir infekterade så är det inte helt ovanligt att hästen får hovböld - en riktig hovplåga. Hovböld är vanligt under fuktiga perioder då lera och smuts kan tränga in i sprickor i hoven. Den kan utvecklas i alla delar av läderhuden, men det är vanligt att en häst får hovböld i väggläderhuden. 

Symptom vid hovböld

Ett av de vanligaste symptomen är plötslig hälta, men det kan även komma smygandes.

Utöver hälta så är några av symptomen vid hovböld att hoven blir varm, att hästen får en tydlig digitalpuls, att benet svullnar upp långt över kotan, eller att hästen ömmar kraftigt när hovslagare eller veterinär klämmer med en så kallad visiteringstång.

En hovböld är ett inflammationstillstånd i hoven, och alla varianter av inflammationstillstånd ger liknande symptomer. Därför är det alltid bäst att låta en veterinär eller hovslagare utreda problemet. 

Boxvila vid hovböld?

Misstänker man att hästen har hovböld så är det bäst att ställa hästen på boxvila. En godkänd hovslagare eller veterinär får sedan undersöka hästen, vilket görs med en visitertång.

När hovbölden behandlas och läker ut kan det vara bra att låta hästen stå i sin box i några dagar, och få sin temperatur kontrollerad regelbundet. 

Hur behandlar man hovböld?

Om veterinären upptäcker en hovböld hos hästen öppnas bölden upp och dräneras. Därefter tas den infekterade horn-delen bort.

När allt är klart får hästen gips eller bandage på den berörda hoven, för att bölden ska torka upp och skydda hoven från bakterieangrepp. Om hästen får ett bandage så byts det ut frekvent. 

Vanligtvis behövs inget smärtlindrande efter att hovbölden har tömts då smärtan brukar avta när trycket släpper i hoven. Antibiotika brukar inte heller ges ut, men det kan bli aktuellt om infektionen har spridit sig till djupare vävnad.

Läkningstid vid hovböld

För att behandla hovböld måste bölden dräneras och hoven bandageras eller gipsas. Det kan ta några dagar innan det är torrt och läkt. 

Hur kan man förebygga hovböld?

Du kan förebygga hovböld hos din häst genom att vara noggrann med hovvården. Kratsa ur hästens hovar varje dag och granska dem. Om du rider eller kör bör du se över hästens hovar både innan och efter.

Vid upptäckt av sprickor eller ovanlig värme vid ena hoven bör du kontakta en veterinär eller godkänd hovslagare. Se även till att hästen står torrt och rent i sin box. Har du en häst med dålig hovkvalité kan det även vara klokt att undvika våta och leriga hagar. 

Utöver den regelbundna hovvården kan du skydda hästens hovar från pinnar och stenar, som kan göra hål och sprickor, med hjälp av bra hästskor. 

Har din hästs hovar sprickor eller deformationer?

Upptäck Shings - ergonomiskt utformade hästskor som passar hästar med olika typer av hovar.

Shings är tack vare sin mjuka, elastiska och följsamma konstruktion en av de mest förlåtande alternativa, av- och påtagbara skorna som finns på marknaden. Däremot så löser inga skor genom ett magiskt trollslag alla hovproblem.

Det hanterar man bäst genom att tillämpa adekvat verkning och hovvård. Det är även viktigt att se över miljön hästen lever i, ha koll på fodret, samt anpassa aktivitetsnivån. Läs mer om Shings hästskor i vår FAQ och upptäck vår webbshop!