Frågor & Svar


 • Shings skor

 • Vad skiljer Shings från andra barfotaboots?

  Idag finns många olika barfotaboots på marknaden. De jämför sig med allt från sandaler till vandringskängor men ingen av dem går att jämföras med Shings. Ingen av dem är en ergonomisk hästsko som främjar hovmekanismen och dessutom sitter kvar under hård träning. Ingen av dem är ett riktigt alternativ till järnskon. Det är Shings.

  Vissa är hårda och platta. De som har en mjukare sula ger ingen stimulation till hoven. Vissa är både hårda och höga och skaver på hoven, andra är höga och mjuka men låter då inte hoven andas.

  Den viktigaste skillnaden är att barfotabootsen på marknaden har fastspänningsanordningar som tänjs ut vid varje nedtramp och som efter ett tag släpper, Shings hästskor sitter kvar som om de var fastspikade samtidigt som de är lätta att ta på och av.

 • Skodd eller barfota, vad ska man tro på?

  Skor är ett hjälpmedel hästen behöver när den tränas; rids, körs, ”används”.

  En häst som tränar en timme varje dag behöver därmed skor ca 4 % av sin tid.

  De övriga 96 % av tiden mår hästens hov bra av att vila från skor och alltså vara barfota.

  Allt fler hästägare ställer krav på skor och lösningar som kan erbjuda friheten att bara använda skor vid behov.

  Hästars hovar behöver precis som människans fötter vila och alla vet hur skönt det är efter en lång dag att få sparka av sig skorna. När hästen har järnskor är det inte bara att den har skor 24/7, utan att den också har obekväma skor 24/7. Lite som en människa skulle ha högklackat på sig 24/7.

  Hästens fot har samma typ av vävnader som människans fötter; horn och epitelceller - hovvägg, sula, stråle respektive naglar och hud. Hälkudde med avdelningar respektive elastisk puta med dito. Blodkärl, nerver, skelett, senor, ligament, leder, brosk etc.

  När skorna tas av på hästar händer samma sak som när en människa sparkar av sig ett par obekväma skor, cirkulationen ökar/normaliseras, domningar och känsla av stumhet avtar, hoven kan åter anta just den form den naturligt har.

  I början när järnskon tas av så blir hoven lätt öm i och med att hoven inte har haft så mycket markkontakt och ibland ingen alls. Det gör att den under en övergångsperiod kan behöva ett skydd även när den inte tränar, då fungerar inte bara Shings utan även barfotaboots av olika slag. Shings ergonomiska hästsko snabbar dock på hovens läkande efter att den gått länge med järnsko och den går att använda 24/7 under övergångsperioden.

 • Hur sitter Shings fast på hoven?

  Shings spänns fast i två, av varandra oberoende riktningar. Shings unika och patentskyddade fastsättningsteknik bygger på dubbla, diagonala och korrelerande dragspänningar över hoven. Dessa följer hästens rörelsemönster med en växelverkande effekt i stegets naturliga kraftlinjeriktningar.

  Detta är skapat genom att en rem löper från under hästens häl och spänns fast över tån. När hästen i nedtrampet lägger tyngden på den bakre delen av skon så ökar spänningen i remmen. Den andra remmen löper från under hovens tådel, och upp ovanför hovens bakre utstick (ballar och trakter) i karleden. När hästen belastar den främre delen av hoven under avstampet, bibehålls spänningen i den remmen. Dessa två remmar är helt oberoende av varandra, att den ena spänns påverkar inte den andra, och på så vis bibehålls hovens naturliga frihet även under belastning. Detta gör också att oavsett hur snabbt eller kraftigt hästen rör sig så sitter Shings kvar till skillnad från de fastspänningsanordningar som bara spänner fast något runt hoven, där hovens formförändringar så småningom tänjer ut fastsättningen så att den lossar.

 • Vilka skor eller barfotaboots ska jag välja till min häst?

  Använd det som är bäst för din häst. Shings är en ergonomisk hästsko som främjar din hästs hovmekanism, det är Shings ensamma om. Människor har behovet av att ibland välja skor som är snygga och ohälsosamma. Det behovet har inte hästar och därmed kan de nästan alltid ha det som är bäst för dem.

  Det finns undantag vid vissa typer av tävlingar som trav och dressyr där bara barfota eller järnskor är tillåtna idag.

 • Vilka är fördelarna jämfört med en traditionell hästsko?

  Vid rörelse skapas tillfälligt tryck mot marken. Trycket är som störst den del av stegets belastningsfas där hästens vikt belastar hoven maximalt. Ju mjukare underlag desto mindre tryck för hovens vävnader att hantera och vice versa. För att hantera denna tillfälliga tryckökning sviktar hoven. En del av vävnaderna trycks ihop, plattas ut, medan andra delar stretchas och tänjs för att möjliggöra kompressionen. Hoven omformas, konformeras.

  Konformationen benämns i hästvärlden som hovmekanismen, vissa menar att det endast gäller bakredelen av hoven, när Shings refererar till hovmekanismen gäller det hela hoven, hoven är en enhet och därmed kan inte bara en del av den påverkas i konformationen. Hovens inre strukturer, komprimeras, tänjs, sträcks och pressas, antingen isär eller samman, i och med den naturliga viktförflyttningen inuti hoven i stegets olika faser. Hästens skelett; hovben, strålben och kronben pressar ihop, särar och tänjer ut, samt skapar varierande tryck och rörelse på hovens inre vävnader när hästens kroppsvikt pressas mot underlaget.

  En traditionell hästsko motverkar de flesta av ovan rörelser eftersom den både låser hoven, är stum och endast ligger under hovens yttre kant, dvs endast är kantstödjande. En traditionell hästsko är oftast gjord i järn som ger ett excellent slitageskydd. Järn ger ett hårt islag mot underlaget, ökar skakningarna i kroppen, vilket ger skador. Skakningar och vibrationer uppkommer både på grund av att järnet inte är tillräckligt flexibelt och följsamt för att följa underlaget, hovens formförändringar och på grund av att det i järnet skapas vibrationer som fortplantas i kroppen. En järnsko sitter dessutom permanent fastsatt på hoven. När hoven är nyverkad och skos passar skon som handen i handsken. Men, redan efter en kort tid har hoven vuxit så pass att passformen försämrats. Hovens konformade format gör att framdelen blir allt bredare ju mer hoven växer. Det blir inte järnskon. Detta skapar spänningar och deformationer i hovkapseln som får konsekvenser för foten innanför. En del hovslagare skor med "utlägg" för tillväxten, så att skon inte ska bli för liten under verkningsintervallerna. Det ger ingen större effekt eftersom sömmarna hela tiden sitter på samma ställe i skon, och på samma ställe i hovväggen.

  Shings hästskor stödjer de naturliga funktionerna i foten samt förstärker och underlättar träningseffekten i varje steg. Det är gjort bl.a. så här:

  • Genom att skapa skor som i flexibilitet matchar hoven själv. Shings Sole Layer Teknik ger en sula med geometri motsvarande hovens egen; mjukast och mest flexibel under strålen som ju är mjukast och mest flexibel i hoven. För att vara mer rigid under hovväggskanten, precis som hoven själv.
  • Genom en unik uppbyggnad som stöttar hoven i rörelse. Ger den samma möjlighet till mottryck och stimulans från underlaget som en barfota hov skulle haft vid direktkontakt med marken ute i naturen. Se den för Shings unika, luftiga och flexibla uppbyggnaden inuti skon.
  • Genom att skapa en genomgående design som inte alternerar hästens naturliga rörelsemönster. Shings  Hoof Training System tillåter hästen att landa i de naturliga nedslagsregionerna; baktill i hoven, och att göra avstamp med stöd för hovbenet.
 • Min häst slår på sig, slår ihop hovarna, skalpar sig eller stryker sig, slår på sig på kotorna. Kan Shings hjälpa oss?

  Shings kan hjälpa till på flera sätt. Det första steget är att ta reda på exakt hur, och i vilken stegfas hästen slår på sig. Detta kan göras med Shings Steganalyser. Det innebär att hästen filmas med en höghastighetskamera, som vi sedan tittar på tillsammans för att analysera hästens rörelser. Välkommen med din intresseförfrågan via kontaktformuläret på vår Support-sida.

  Shings ergonomiska hästsko kan vara en god hjälp på vägen till en stark och frisk hov. Läs gärna vidare i Kunskapscenter om hur Shings hästskor fungerar vid nedslag, belastning och avstamp för att få en uppfattning om hur Shings hästsko kan hjälpa

 • Shings och hovens nedslagsfas

  En barfota hov har baktill en naturlig rundning. Den gör att hästen bekvämt kan landa på de bakre delarna av sin fot oavsett steglängd och nedslagsvinkel mot underlaget.

  Detta medverkar till att hästen kan lägga maximalt med mark under sig i varje steg, till minsta möjliga muskelansträngning. Shings hästsko är designad med samma mjuka rundning baktill, för att hästen ska kunna bibehålla friheten att maximalt utnyttja sin steglängd, oavsett tempo.

 • Shings och stegets belastningsfas

  I början av belastningsfasen när hästen gör ett nedtramp, befinner sig hoven framför hästens kroppsvikt, vilket naturligt ger belastning till hovens bakre delar. På hästar vars hovar inte är friska och naturliga kan belastningen läggas på hovens framdelar. Under belastningsfasen kommer hästens kropp successivt ikapp hoven för att slutligen, innan avstamp, passera hoven.

  När kroppsvikten kommer ifatt, och passerar, hoven förändras hovens form i väldigt hög grad. Den breddas, komprimeras och tack vare den inre anatomin tänjs de interna strukturerna ut, pressas ihop och separeras i en mängd olika riktningar. Det är extremt viktigt för fotens hälsa och utveckling att alla dessa formförändringar och kraftförflyttningar får fungera helt obegränsat. Det är det som tränar hoven att bli starkare för varje steg.

  Shings har lagt stor vikt vid att skapa en hästsko som är ergonomisk och följer alla dessa formförändringar.

 • Shings, överrullning och avstamp

  Det är lätt att förväxla överrullning och avstamp. Kraften i hästens avstamp, dvs hur lång/kraftfull svävning den kan svinga iväg hoven i, avgörs till stor del av vilket stöd hovbenet har mot underlaget. Inte hovväggen. Hovväggen erbjuder grepp, men inte kraft i avstampet.

  För att avgöra överrullning är det brukligt att titta på slitaget framme i tån. Detta har inget med kraften i avstampet att göra. Det syns tydligt vid studier av bilder på hästens framben i "överrullningsfasen", dvs när endast tån är i marken. På hästens karpalled (framknä) syns det att där redan finns en inledande flexion (knät har börjat böjas). Vilket visar att hästen redan flyttat det mesta av sin vikt från det benet, den har redan gjort sitt avstamp.

  En barfota hov kan, om underlaget tillåter, få stöd under hovbenet till denna fas redan i nedslaget genom att den landar på hovens bakre del. Som trycker/skjuter underlaget framåt, in under hoven i samma sekvens som hoven landar och bromsas in. Detta förutsätter att hästen kan landa på hovens bakre delar och strålen har god markkontakt.

  En järnsko drar ner tån, på grund av det stela materialet, omedelbart när traktarmarna nuddar marken. Vilket omöjliggör för hästen att landa på sin trakt. En heltäckande sko, så som Shings hästsko, täcker in hela undersidan av hoven och förhindrar därför också detta.

  Shings hästskor har ett unikt stöd för hovbenet vid ett kraftigt avstamp inuti själva skon. De är dessutom gjorda i ett mjukt material som underlättar överrullningen och har en mjukt rundad front som möter marken lika långt bak i skon som tån hamnar inuti. Allt för att främja ett kraftfullt avstamp och en fri, snabb och naturlig överrullning.

 • Stötdäpningen i era skor?

  Hela konstruktionen av Shings Performer baseras på Layer-teknik, dvs den är byggd i lager på lager med en avancerad inre geometri som är framtagen för att matcha hovens egna uppbyggnad i fråga om form, hårdhet och funktion. Materialen som används har tack vare sina egenskaper och sitt utmärkta flexibla minne väldigt goda stötdämpningsegenskaper.

 • Häst med tunna sulor och känsliga hovar som blir ömfotad direkt när vi testat att ta av skorna. Kan vi använda shings?

  Hästar som blir ömma när järnskorna tas av har som regel en obalans, en ofördelaktig hovform som inte längre motsvarar den hästens naturliga form. De har ofta också, extremt otränad och förtvinad inre struktur i sina fötter, eller är drabbade av skada eller sjukdom. Då kan hästen vara hjälpt av att ha barfotaboots på sig extra mycket under tiden som hoven läkes och tränas upp igen. En ergonomisk hästsko som främjar hovmekanismen så som Shings Performer är i dessa fall det bästa för hästen. Det är dock inte helt säkert att en hov av denna kvalitet går att verka på ett sätt som gör att Shings Performer passar riktigt bra. Detta hjälper gärna någon av alla hovformsspecialister som jobbar med Shings till med och testar. Det kan även vara så att hästen behöver en mindre storlek till en början för att efter ett tag när hoven blivit starkare växla till en större storlek. Av denna anledning erbjuder Shings abonnemang på hästskorna, där det går att byta ut skorna efter behov.

 • Häst med hovsprickor, trakttrång eller med understuckna trakter, utflytningar eller andra deformationer. Kan den använda shings skor?

  Ja. Shings är tack vare sin mjuka, elastiska och följsamma konstruktion en av de mest förlåtande alternativa, av- och påtagbara skorna som finns på marknaden.

  Däremot så löser inga skor genom ett magiskt trollslag sådana problem. Det löses genom att tillämpa adekvat verkning, hovvård, och genom att se över miljön hästen lever i likväl som fodret, samt anpassa aktivitetsnivån

 • Hur lång är livslängden på skor från shings?

  Shings är en sportsko med väldigt mycket funktion inbyggd i sulan. Precis som en sportsko för oss människor. Efter ett tag mattas dessa funktioner av, därför rekommenderas att byta skorna årligen. Detta är förstås endast en generell riktlinje. Livslängden är varierande, beroende på användningsfrekvens, underlag skorna används på, hästens rörelsemönster, förvaring etc. Det kan handla om både kortare och längre tid.

  När skon behöver bytas märks både på hästens rörelsemönster och genom att känna på skon, hur spänstig den är i sulan.

  Ett tips är att redan när skorna är nya med tummen och pekfingret pressa ihop sulan både framme i tån och baktill vid trakterna samt under strålen. Görs detta med jämna mellanrum kommer det att märkas när det börjar kännas stumt och sulan börjar tappa ”stuns”. Då är det dags att byta.

  Med Shings abonnemang är det bara att byta ut skorna efter behov.

 • Hur länge håller brodden I era vinterskor? Går de att byta ut?

  Broddarna håller hela skons livslängd och behöver aldrig bytas ut.

  Broddarna i Shings vintersportsko är högkvalitativa vinterbrodd med hårdmetallkärna, specialdesignade för optimal tryckfördelning och ingjutna i skon på ett säkert och hållbart sätt. Fördelarna med Shings vinterskor:

  • Inget behov av verktyg, 8 st brodd med spets i härdat stål är ingjutna i sulan. Håller hela skons livslängd
  • Ingen extra kostnad för brodd/dubb
  • Ingen risk att tappa någon brodd
  • Inget punkttryck. broddarna är specialdesignade för Shings med ingjuten, tryckutjämnande bas
  • Broddhöjd 6 mm
  • Vintergreppmönster, speciellt framtaget för att hela hoven ska aktiveras och få stöd, inte enbart hovväggen
  • Standardutförandet är anpassat för "mellansvensk vinter", dvs vintervägar med snö som ibland packas till is. Andra förhållanden? Skorna är designade så att de kan anpassas till mer extrema underlag/klimatförhållande
 • Ge mig några bra argument varför jag ska välja shings?

  Shings Performer är ergonomiska hästskor som främjar hovmekanismen. De ger dämpning, stöd och stimulans precis där hästen behöver det och de sitter kvar även under aktiv träning.

  Shings hästsko har ett unikt stöd för hovbenet. De är dessutom gjorda i ett mjukt material som underlättar överrullningen och har en mjukt rundad front som möter marken lika långt bak i skon som tån hamnar inuti. Allt för att främja ett kraftfullt avstamp och en fri, snabb och naturlig överrullning.

  Shings Performer är en hästsko skapad med passion för hästens välmående och optimerad för hästens prestation.

 • Jag har rätt storlek och bra passform men skon vrider sig på en eller flera hovar. Hur gör jag?

  Den vanligaste orsaken till att skon vrider sig på hoven, trots rätt storlek och bra passform, är att hästen inte använder den bakre delen av sin fot. Shings Performer är enkla att individanpassa.

  Det behövs en vass sax eller tång (typ en liten smidig hårsax eller nagelbandstång).

  • 1. Öppna skons remmar och kardborrar och kräng den ut och in så att innersulan blottas maximalt.
  • 2. Klipp/skär ner varannan diagonal rad av de uppbyggda tinnarna i skon.

  Testa skon igen. Förhoppningsvis så räcker detta. Om inte och skon fortfarande vrider sig gör som följer:

  • Trimma då ner även resterande tinnar. Komplettera gärna med en helsula, 6 - 10 mm tjocklek. På marknaden finns t.ex. så kallade ComfortPads som går att klippa till så att de passar. Även andra skumgummimaterial, liknande det som finns i vanliga liggunderlag, kan användas. Tjockleken får testas fram i varje enskilt fall.
  • Även efter denna trimning så åtnjuter hästen fortfarande alla fördelar av skons unika Layer-teknik. När den bakre hoven utvecklats och blivit tillräckligt stark för hästen att använda den kommer anpassningen inte längre behövas. Med Shings abonnemang går det då att byta ut de trimmade skorna mot ett par icke trimmade.

   Känns det osäkert hur skon ska trimmas. Kontakta Shings via supportformuläret så får du instruktioner med förklarande bilder på mail.

 • Alternativa, på- och avtagbara skor, barfotaboots eller traditionella beslag. Vad ska jag välja?

  Det viktigaste är att förstå fördelarna, nackdelarna och konsekvenserna med de olika valen. Försäkringsstatistik för häst säger att mer än 50% av alla veterinärbesök som görs initieras för att hästen är halt. Det är en exceptionellt hög siffra, och unikt för hästar. Inget annat djur har samma höga siffra för hälta eller rörelsestörningar.

  Att alltid ha hästen barfota med övertygelsen om att hoven kommer att härdas om den bara får tillräckligt med tid, kan ge negativa konsekvenser för hästen. Är hästen känslig och obekväm, ta reda på orsaken. När hästen rids/körs och inte fritt kan anpassa sig efter underlaget är det bra att använda skor. Skor är än mer nödvändiga vid krävande underlag.

  Underlaget i boxen eller den generella hästhagen är sällan krävande, och hästens hov mår oftast bättre av att få vara utan sko de timmar den vistas där.

  Att ha hästen barfota i kombination med barfotaboots är inte bara mer ergonomiskt för hästen det skapar en större flexibilitet. Oavsett val så är det viktigt att anpassa verkningen av hovarna.

 • Jag har en tävlingshäst. På vilket sätt är Shings ett bättre alternativ för oss än det traditionella beslaget?

  Ingen sko i världen kan ersätta en frisk, stark och vältränad hov.

  Hästar förväntas prestera på olika nivåer och i olika sammanhang. Detta gäller inte bara tävlingshästar, utan de allra flesta. De ska bära, eller dra. De ska springa fort, hoppa högt eller utföra gymnastiska rörelser med precision. För att kunna möta dessa krav behöver hästen, förutom en vältränad kropp, även en vältränad fot. Traditionella metallskor är ett primärt slitageskydd. De hämmar hovens möjlighet att utvecklas och bli stark.

  Av tradition har väldigt mycket fokus inom forskningen legat på den yttre hovkapseln. Hovväggen med dess lameller. De synliga delarna, och som påverkas av rasp, hovkniv och klinga. Modern forskning ökar kontinuerligt förståelsen för hur hoven fungerar även inuti.

  På senare tid har hovens behov av träning uppmärksammats. För att utvecklas och växa sig stark behöver fotens strukturer (både yttre och inre strukturer) träning, rörelse och stimulans. Dynamisk träning som gör att hoven på ett fysiologiskt och hållbart sätt utvecklas, blir stark och härdig nog att klara av den prestation som hästen förväntas utföra.

  Traditionella järnskor uppfyller inte de krav som ställs för att foten ska få denna träning. Shings skor är utvecklade för att möta dessa krav.

  Shings ergonomiska hästskor tillåter alla hovens formförändringar och bidrar till att stimulera hoven, så att hoven kan fortsätta byggas upp och stärkas och tränas även under de perioder den behöver skyddas med en sko. Detta samtidigt som de sitter kvar på hoven.

 • Handla Online

 • Dina kunduppgifter

  Om du tidigare har beställt hos Shings kan du logga in på "Mina sidor" och se din historik. Under fliken ”Kunduppgifter” kan du se och ändra dina uppgifter och under fliken "Lagda beställningar" ser du din orderhistorik. Här kan du enkelt upprepa en tidigare beställning genom att klicka på Ordernumret och sedan på knappen "Köp". Då läggs samma varor i din kundvagn igen och du fullföljer som vanligt genom att i kundvagnen välja "Till kassan".

  Se mer, registrera dig eller logga in på Mina sidor.

 • Pris

  Priserna i webbutiken anges inklusive moms. Du kan se den totala summan att betala, inklusive eventuella avgifter, frakt samt moms på kassasidan.

 • Leveranstid

  Vi förstår att när du bestämt dig vill du inte vänta på dina varor. Därför är vårt mål att skicka alla beställningar inom 24 timmar. De allra flesta av våra ordrar kan levereras samma dag, förutsatt att Du gjort din beställning en vardag innan kl. 12. Senare inkomna ordrar levereras normalt näst påföljande vardag.

  Leveranstiden kan dock variera beroende på om varan finns i lager, i den mängd du beställt.

 • Leveranssätt

  För att du ska få dina varor så snart som möjligt reserverar vi oss rätten att välja det leveranssätt som säkrast och snabbast kan ta dina produkter hem till dig. Ofta använder vi oss av PostNord. Skor och/eller större ordrar levereras normalt i paket, via den speditör som vid varje enskilt tillfälle kan erbjuda den bästa leveransen för just din beställning. Mindre produkter, som t.ex. reservdelar och tillbehör, kan komma att levereras i brev.

 • Leverans till utlandet

  Via Shings webshop kan du idag beställa våra produkter inom Sverige, Danmark och Finland. Övriga länder ombedes kontakta oss. Använd vårt kontaktformulär eller e-post som du hittar på sidan Support. I kundregistreringsvyn på "Mina sidor" kan du i menyn intill "Land" se vilka länder och områden vi levererar till. I dagsläget kan vi erbjuda våra kunder utanför Sverige betalalternativet kortbetalning (Finland även betalning via internetbank).

 • Nöjdkund-garanti, ångerrätt, produktgaranti och bytesrätt

  För oss på Shings är det viktigt att du som kund känner dig nöjd med ditt köp. Och vi vet att det kan vara svårt att fatta beslut baserat på endast bilder och beskrivningar. Du ska känna dig trygg när du handlar hos oss! Därför slutar vårt åtagande inte när vi skickat din beställning, utan först när du fått dina varor, kontrollerat att allt är i sin ordning och känner dig nöjd. Då är vi också nöjda! För din trygghet erbjuder vi:

  • NöjdKund-garanti: Fr.o.m. 2016-09-30 har vi utökat vår NöjdKund-garanti så att du har hela 14 dagar på dig att testa och använda skorna hemma i lugn och ro! Skulle du, oavsett orsak, inte känna dig helt nöjd och känna att du inte fått hjälp att lösa problemen kan du returnera skorna till oss och få pengarna tillbaka! Är skorna använda när du returnerar görs ett avdrag för värdeminskning (f.n. 395 kr/par) som dras från ordervärdet. För fullständiga villkor, se våra "Köpvillkor". Är skorna helt nya, rena och oanvända kan du returnera dem enligt ångerrätten.
  • Ångerrätt: Du kan beställa hem produkten, öppna förpackningen och undersöka produkten hemma i lugn och ro. Precis som du skulle ha gjort i en fysisk butik. Du har 14 dagar på dig att känna efter att ditt val känns rätt. Om du inom den tiden ångrar ditt köp kan du skicka tillbaka varorna till oss och få pengarna tillbaka. Produkten ska vid nyttjande av ångerrätten vara oanvänd och skickas tillbaka till oss tillsammans med alla levererade tillbehör och beskrivningar, samt i sin originalförpackning. Kontakta oss alltid via "Returnera en vara" innan du returnerar någon produkt, för att få returadress samt giltigt returnummer.
  • Produktgaranti: Vi på Shings jobbar kontinuerligt med att utveckla våra rutiner för att säkerställa kvaliteten på våra produkter. Skulle du ändå upptäcka något ursprungligt fel på produkten efter att du börjat använda den kommer vi inom ramarna för vår produktgaranti att kostnadsfritt laga din produkt, alternativt ersätta dig med en ny om lagning inte är möjligt. Produktgarantin avser tillverkningsfel och omfattar inte skador som uppkommit av normalt slitage, yttre skador eller på grund av felaktigt eller ovarsamt bruk. Kontakta oss alltid innan du returnerar någon produkt, du måste ha erhållit ett returnummer för att vi ska kunna ta emot din retur. Du kontaktar oss via" Returnera en vara".
    
  • Bytesrätt: Osäker på om du valt rätt storlek? Ingen fara, hos oss kan du enkelt byta storlek. Förutsatt att du, när du provar skon för första gången gör det på en torr och väl rengjord hov samt skyddar produkten från smuts i miljön genom att ställa ner hoven på ett rent underlag (använd tex en ren handduk på golvet). Se frågan "Kan jag prova skon..." för mer info. Är produkten för stor/liten och du behöver byta kontaktar du oss via "Returnera en vara" för att erhålla instruktioner och ett giltigt returnummer. 

  Fullständiga villkor för våra Garantier & Åtaganden finner du i våra Köpvillkor.

 • Returer och byten

  Skulle du behöva returnera någon vara använder du formuläret "Returnera en vara" som du hittar längst ner på sidan. Så snart vi fått och behandlat din returbegäran skickas instruktioner och ett giltigt returnummer till din e-post.

  OBS! Vi kan inte ta emot returförsändelser utan giltigt returnummer. Försändelse utan giltigt returnummer sänds tillbaka till dig som avsändare och kostnaden faktureras. Fullständiga villkor för returer hittar du i våra "Köpvillkor".

 • Reklamationer

  Skulle din produkt vara trasig vid leverans ska du reklamera den. Du måste reklamera din vara snarast, inom skälig tid från när du upptäckt, eller rimligen borde ha upptäckt, skadan. För att reklamera din vara, använd formuläret "Returnera en vara" längst ner på sidan. 

 • Förbehåll

  Vi gör allt för att du ska få rätt information när du handlar hos oss. Men vi reserverar oss för eventuella tryckfel, prisfel, slutförsäljning och lagerhållning. Vi förbehåller oss även rätten att neka köp.

 • Säkerhet och personuppgifter

  Shings följer de regler som stadgas i GDPR. Enligt denna lag måste du samtycka till att vi behandlar och sparar uppgifter om dig i vår databas. Genom att lägga din beställning eller registrera dig i Shings webbutik bekräftar du detta samtycke. Alla personuppgifter inklusive ditt personnummer som du lämnar till oss eller som vi får del av när du anmäler dig för köp eller besöker vår hemsida kommer att behandlas av Shings i egenskap av personuppgiftsansvarig.

  Shings kommer aldrig att låta en tredje part använda dina personuppgifter i marknadsföringssyfte. Du har rätt att efter begäran få ta del av de personuppgifter som finns registrerade om dig. Om de är felaktiga, ofullständiga eller irrelevanta har du rätt att begära att uppgifterna skall rättas eller raderas. Du kan när som helst avregistrera dig från våra nyhetsbrev med våra senaste erbjudanden via e-post eller post.

 • Kan jag prova skon för att se om storleken är rätt?

  Ja, när du köper skor i vår webbshop kan du prova skon du köpt på din häst för att se att det är rätt storlek du valt. Tänk på att bibehålla produkten i nyskick. Någon annan kommer att behöva just den sko du provat ifall att du skulle behöva skicka tillbaka den och byta storlek. Gör såhär:

  • Rengör hästens ben och hov noggrant. Använd gärna en tunn plastpåse, tex fryspåse, som du trär över hoven innan du provar skon.
  • Tänk på att hö, halm, spån och liknande lätt fastnar i kardborren och prova därför inte skon i box eller liknande miljö.
  • Lägg gärna ut en ren handduk eller motsvarande på golvet för att skydda skon från smuts.
  • Prova skon för att se om storleken är rätt. Du kan ställa ner hoven för att se att storleken stämmer men inte låta hästen gå omkring med skon på.
  • Rätt storlek? Grattis! Bara att rida eller köra på! För stor eller för liten? Packa ner produkten i originalförpackningen igen och kontakta oss via formuläret "Returnera en vara" för byte till rätt storlek.
  • Om vi i vårt sortiment inte har den storlek du behöver till din häst kommer vi istället att betala tillbaka det pris du erlagt för produkten.
  • Du som kund står för fraktkostnaderna för ditt byte.

  OBS! För att vi ska kunna hantera storleksbyten är det viktigt att du först kontaktar oss via "Returnera en vara". Vi kan inte hantera byten skickade utan godkänt returnummer!

Close